Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Strandridarevägen 2 

Byggnad     Ägare     Nästa hus

Byggnad

Strandridaregården. Manbyggnaden är ett vitt kalkstenshus från 1700-talets mitt, därintill ett fähus av trä. 

Då 1700-talets började fanns här fyra långsmala åkrar norr om de fyra fiskebodar, som stod på allmän mark närmast stranden. Efter freden i Nystad 1721 blommade rikets handel upp igen. Ljugarns hamn flyttade hit till södra änden av udden och orten försågs med en strandridare, tulluppsyningsman, vilken skulle uppbära lagstadgade avgifter för skeppat gods. Förste strandridaren kom till Ljugarn 1728, men då stod sannolikt inte huset "nyckelfärdigt" och väntade på honom. Någon gång under 1700-talets första hälft bör dock huset ha blivit uppfört. 

På Gotland var bönderna i närliggande socknar ålagda av myndigheterna att bygga och underhålla boställen åt sina strandridare. Något motsvarande förekom inte på fastlandet. Detta påbud gällde fram till mitten av 1820-talet och var föga populärt. Petsarve och Halsegårda fick båda bidra med en bit av sin åkermark till Ljugarns strandridaretomt. De bönder som uppförde byggnaden har inte ansträngt sig över hövan – under den putsade fasaden har man blandat gråsten och kalksten och ytterväggarna är uppförda i ganska ojämna skift. Under 1700-talet var det inte ovanligt att byggnader lades med ytterväggarna utefter jordlinjerna och så är också fallet med Strandridaregården. Läs om jordlinjer ... 

På den "Karta öfver Åtskillige Hemmans Rågångar vid Ljugarns Hamn", som uppmättes 1825 finns manbyggnaden med intilliggande fähus utritat och då fanns även ett uthus på andra sidan om manbyggnaden. Nedåt vattnet, utefter vägen, fanns en lada och ytterligare ett mindre uthus. Det senare förmodligen detsamma som finns kvar vid tomtgränsen än idag. Vid mitten av 1800-talet hade Strandridaregården tjänat ut som bostad för tullaren och man byggde ett stort pampigt tullhus på samma tomt, nuvarande Storvägen 1. Hemmansägarna vid Petsarve och Halsegårda avstod från markområdet vid laga skifte i Ardre 1883.

Tiden gick, det gamla strandridarehuset stod kvar, övervuxet av murgröna och med starholkar på gavlarna. Det förföll och kring 1920 hade till och med delar av byggnadens faltak rasat in. Med ideella insatser kom en upprustning till stånd och byggnaden räddades åt eftervärlden. År 1933 förklarades gården som byggnadesminnesmärke. En genomgripande renovering av manbyggnaden gjordes 1970-73. Fähuset restaurerades 1976.

Några närmare detaljer om huset, strandridarlivet och smuggelknepen får Du inte av mig, käre läsare. Sådan information är museets ansvariga mycket duktigare på att delge Dig, t.ex. i sina små tryckta skrifter. Och det bästa av allt – Du kan ju själv besöka stället, se och insupa atmosfären, vilken dag som helst under sommarhögsäsongen! Som bonus på besöket finner Du ett fossilmuseum i det intilliggande fähuset samt ytterligare två små museer några hundra meter härifrån!

 

Upp     Ägare     Nästa hus

Källor: Ljugarn och dess strandridare (L Bergh, H von Heine, O Monthan, ISBN 91-7400-070-5).

Sidan uppdaterad: 21 oktober 2001
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End