Edvard Petrini, sommargäst på Ljugarn 1907


Edvard Petrini. Uppfinnare av Takypoden.

Egentligen hade jag inte tänkt plocka med några sommargäster bland de här små berättelserna om historiska personer på Ljugarn. Jag gör dock ett undantag för den här mannen eftersom han gjort en världsberömd uppfinning som ingen längre känner till, nämligen TAKYPODEN. En sådan uppfinning får inte falla i glömska!

***

Edvard Petrini, född 1856 i Falun, var en filosof och författare som i decennierna runt 1900 var verksam Uppsala. Han avslutade karriären som professor. Vid sidan av sina akademiska uppgifter sysslade han med uppfinningar. En av dessa var Takypoden.

Takypoden eller ”Pedaled Roller Skates” som man säger internationellt, var en alldeles förträfflig uppfinning – en 100 år tidigare version av dagens elektriska hoverboard – på vilken man alltså kunde rulla fram i upprätt ställning och ändå ha händerna fria för att till exempel tända sin pipa eller putsa sin monokel. Den har i något fall beskrivits som en av ”historiens coolaste modenycker”.


Försäljningsbroschyr. Klicka för större bild.

Sommaren 1907 var det ett hurtigt gäng som åt på Lina Johansson pensionat (nuvarande Storvägen 6). Pensionatet kallades Slukis, som ju var ett klart öknamn, men gjorde väldig reklam för ägarinnans rundhänta utspisning. En samtida sommargäst berättar att bland kumpanerna på Slukis sågs även ”Petrini, takypodens uppfinnare, annars mest bekant för sina skulder, vilka så föga bekymrade honom att när de nådde 30.000 kronor – en enorm summa på den tiden! – firade han jubileet med en middag! Något annat fanns inte att göra, ty betala kunde han inte.”

För övrigt finns det knappast kvar några spår efter Edvard Petrinis sommarbesök på Ljugarn. Förutom ett vykort som Edvard sände till sin bror Henrik.


Vykort från Edvard. Klicka för större bild.

Edvard Petrini avled 1922 i Uppsala.

 

Upp     Hela namnlistan


Sidan uppdaterad: 9 mars 2017
Copyright © 2017, Jan-Folke Fernholm.

End