Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 7 

Byggnad     Ägare     Episoder     Nästa hus  

Byggnad

Tomten, som tidigare rymt ekonomibyggnader för fastigheten Storvägen 3, köptes 1906 av Gustaf och Lina Johansson för att utvidga jordbruket och den pensionatsverksamhet de under några år bedrivit i sitt hem vid hamnen (se Strandridarevägen 6). Året därpå uppfördes denna manbyggnad anpassad för verksamheten. Från omkring 1912 var pensionatet förbundet med en gästgiverirörelse, men gästgiveriet drogs in runt 1920. Bilden nedan är från 1917.

Johanssons pensionat hade sin blomstringstid under 1910-, 1920- och 1930-talen. Det var vanligt att många av pensionatsgästerna hade logi hos närboende familjer men att måltiderna avåts i pensionatsmatsalen. Stället kallades "Slukis" av de tidiga sommargästerna på grund av ägarinnans goda mat och rundhänta utspisning. Mer officiella namn på etablissemanget var Gästgivaregården ("Gästis") och senare pensionat Bringsarve.

Pensionatet var dessutom mycket praktiskt beläget vid busslinjens ändhållplats. 

Under 1930-talet utökades matsalen, verandan och balkongen  till nuvarande utseende. Den ursprungliga träbyggnaden reveterades. Under 1980-talet var färgsättningen grå spritputs, grå sidiplattor på taket och vita snickerier med mörkt röda fönsterbågar.

Åretruntsysselsättningen var dock jordbruket. Den sekelgamla ladugården är uppförd i kalksten, vitkalkad med ett falurött foderloft. Den är byggd i tidsenlig stil med spröjsade fönster och vita snickerier. Ladugården har säreget djupa fönster och dörrsmygar. Det tidigare spåntaket är nu täckt med grön pannplåt. Detta är en av de få ekonomibyggnader som finns bevarade i samhället. Förr hörde det en ladugård till varje manbyggnad. De få som finns kvar har därför ett kulturhistoriskt värde.

****

I samband med fastigheten Storvägen 7 må dessa närliggande hus nämnas:

 

Det röda trähuset på Storvägen 9 byggdes 1920, ursprungligen för att användas som bostad av Gustaf och Lina Johansson. Så blev det inte utan huset beboddes tidvis på 1920-talet av deras barn och på 1940-talet av deras barnbarn med familj. 

Det blå trähuset bakom Strandridaregården ligger på en tomt avstyckad från  pensionatets mark. Själva huset är byggt 1910, men var då beläget på annan plats i samhället och inrett till brygghus och drängkammare. Det flyttades i sin helhet år 1951 till nuvarande plats vid fiskhamnen. Samma år byggdes det om till nuvarande utseende. Tillbyggd med uterum och gäststuga år 1962.

 

Upp     Ägare     Episoder     Nästa hus  

Källor: Vår hembygd Gotland 1995, del 1 (ISBN 951-97119-7-X). Ljugarn, kulturhistorisk byggnadsinventering (Gotlands kommun, Stadsarkitektkontoret 1984-08-30). Kåseri "Fran Ljaugans gam’ broi" (Signaturen "Gam' broi", Gotlands Allehanda någon gång på 1960-talet). Berta Göthlin (avskrift av brev från 1956). Som sommargäst på Ljugarn i början av 1900-talet (E-G Leksell. Gotlands elektroniska bibliotek). Elisabet Fernholm (egna minnen). Bilder: Vykort, beskurna. Bussbild ur Gotlands Tidningar 1982-07-16. Egna foton.

Sidan uppdaterad: 27 februari 2006
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End