Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 20 

Byggnad     Ägare     Episoder     Nästa hus  

Episoder

Några glimtar från 1930-talet:

Det berättas att lotshustrun Anna Christina Ronander var en liten mager, gullig tant. Hon var vid den här tiden änka och bodde i manbyggnaden tillsammans med dotterns familj. Under turistsäsongen ville dock Hanssons hyra ut logi till badgäster och då fick gamla mor Ronander flytta upp på övervåningen i det röda gårdshuset. Där bodde hon hela somrarna och fick maten uppburen till sig.

Apropå mat – gamla mor Ronander gillade "tåskbåddar u byx" (=torskhuvuden och torskrom). Hade granngubbarna varit ute och fiskat kom hon gärna och tiggde lite av dessa läckerheter som sedan dottern Hanna fick koka.

*****

Hanna Hansson och grannfrun Natalia Wiberg umgicks inte speciellt mycket. Då Ljugarns lotsplats upphörde 1933 fick de dock ett gemensamt intresse. Båda oroades över vad som nu skulle hända lotsjordsmarken och de önskade friköpa sina tomter. Generallotsdirektören Erik Hägg, sommargäst i ett av grannhusen, konsulterades. Han lyckades dock aldrig få klarhet i att lotsverket ägde marken. Andra som gjorde anspråk på marken var kommunen och bönderna i Ardre. "Då återstår bara för er att processa om äganderätten", rådde generallotsdirektören. "Det kommer att kosta allt vi äger och har", ojade sig herrarna Hansson och Wiberg. "Vi får gå från gård och grund!" Men fruarna stod på sig och generallotsdirektören stöttade dem. "Ni är mindre bemedlade så det kommer inte att kosta er något".

Efter en lång utredning och efterföljande domstolsutslag blev det klart att Domänstyrelsen ägde lotsjorden. De familjer på lotsbacken som önskade friköpa sina tomter fick göra det, de övriga fick betala ett symboliskt årligt arrende. 

Först måste det dock till en lantmäteriförrättning för att mäta och stycka upp ägorna. Kostnaderna för detta var Hanna och Natalia tvungna att stå för. De två hade ju drivit på att få köpa sina tomter. Förrättningen tog en vecka med flera lantmätare inblandade. För att hålla kostnaderna nere så höll Hanna med logi åt tjänstemännen medan Natalia höll dem med mat. I finrummet hos Natalia hade man "kontor" där alla kartor breddes ut.  

Fruktträden i trädgården på Storvägen 23, tvärs över gatan från Hanssons, hade fram till nu "hört till" de domäner som Hanna ansåg som sina. (Bakgrunden till detta är okänd, men så var det.) Lantmätarna accepterade dock inte att tomten skulle ligga på båda sidor om vägen. Hanna fick avstå marken på kvarnbackssidan. I utbyte ordnade man så att Hanssons tomt kom att sträcka sig från stora vägen ända ner till stranden – den enda av grannskapets tomter med den utsträckningen.

 

Byggnad     Ägare     Upp     Nästa hus  

Källor: Elisabet Fernholm (moderns berättelser, egna minnen). Bild (beskuren) ur Inga-Lisa Gunnerstens familjealbum.

Sidan uppdaterad: 5 mars 2006
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End