Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 28 

Byggnad     Nästa hus

Byggnad

1928 bildades föreningen 'Ljugarnsbadets vänner' med syfte att befrämja Ljugarn som badort. Medlemmarna i föreningen ordnade med grusning av strandvägen, skaffade bänkar och städade badstranden från skräp och släke. 1930 lade man fram ett förslag att bygga en "societetssalong" på den kala udden ovanför Gamlehamn, ungefär där halmstacken syns. Marken köpte man av Emil Östman (Storvägen 30) för 25 öre kvadratmetern.

Den 11 juli 1931 invigdes 'Turistpaviljongen', vilket var det officiella namnet på anläggningen. Avsikten var att den skulle vara en träffpunkt för turister under sommarsäsongen och en samlingslokal för ortsbefolkningen under resten av året. I folkmun hette det 'Societetshuset' eller kortare 'So'.

På den tiden gick Sjöviksvägen på utsidan av Turistpaviljongen, mellan byggnaden och havet. Nuvarande parkeringsytor var uppodlade åkrar.  

Lägg märke till den stenterrass som löpte utefter byggnaden mot norr och öster. Fem par franska fönster (stora parfönsterdörrar utan mittpost som når ner till golvet och kan användas som dörr) ledde ut från stora salen till terrassen. Där kunde man njuta en stunds svalka mellan dansens turer eller stå och sippa på någon svalkande drink till vågornas kluckande mot stenhällarna nedanför. Köket fanns i längan mot badstranden.

Under andra världskriget hyrdes paviljongen ut som militärförläggning. Det berättas att en bit av byggnaden då kapades bort och användes till en militärbarack som nu ingår i huset på Sjöviksvägen 16. Det bör i så fall ha varit biten på gaveln mot terrassen. 1956 övertogs paviljongen av den nybildade bygdegårdsföreningen och blev bygdegård med namnet Sjöviksgården. Terrassen mot sjösidan försvann runt 1960. Därmed försvann också en del av byggnadens ursprungliga charm. Så här ser den ut idag. 

  

 

Upp     Nästa hus

Källor: Den ljusa udden (Bo Hallin. ISBN 91-85716-63-4). Elisabet Fernholm (egna minnen). Författaren (egna minnen). Bilder: Vykort (delvis beskurna), färgfoton av författaren.

Sidan uppdaterad: 6 mars 2006
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End