Hem | Ortens historia | Livsvillkoren | Lotsarna | Bebyggelsen | Web-logg | Författaren

Storvägen 38 

Byggnad     Ägare     Nästa hus

I slutet av 1800-talet ägdes huset av snickaren Lars Boberg, född 1832 (bilden). Släkten Boberg hade funnits på Ljugarn i generationer. Snickarens föräldrar bodde dock vid Bringsarve i Ardre.

Snickare Boberg är skyldig till en hel del krusiduller och "snickarglädje" på husen i närheten. Han tillverkade också möbler, till exempel denna byrå med beslag av pressat läder runt lådornas nyckelhål. Byrån finns än idag i ett av husen på lotsbacken, i släktens ägo.

En stor del av Bobergs produktion har dock skattat åt förgängelsen, ty en av hans specialiteter var likkistor. Han snickrade även till sin egen – en vacker skapelse med svarvade ben, som stod färdig på vinden ett antal år. När arbetet gjort honom trött gick han ibland upp på eftermiddagen och vilade en stund i sin sarkofag. Kanske för att skoja lite med grannar, som förfasade sig över denna vana.

Lars Boberg och hans hustru Margareta Elisabet fick tre barn. Lars Petter Boberg avled före 1909. Johan Wilhelm Boberg gifte sig i Stockholm och fick tre barn. Johanna "Hanna" Charlotta Ottilia Boberg blev kvar på Ljugarn och ärvde så småningom föräldrahemmet.

Hanna Boberg var en duktig täckstickerska och en uppskattad kokerska. En av smågatorna på lotsbacken är namngiven efter henne. Hanna är damen som står i övre raden på detta foto från 1900-talets början.

Vadå? Vilka mer som syns på bilden? Jo, mannen närmast Hanna heter Gustafsson och är från Lavas'. Han är pappa till Gunnar Gustafsson, som skötte Carl Engströms elverk uppe på burgbacken. Längst till vänster står Janne Wiberg  (Storvägen 25). Den sittande mannen har efternamnet Albin (betoning på andra stavelsen) och kommer också uppifrån samhället. Han ägde "Albins änge" och mer mark ända ner till Bergqvists bortom Langbjänne. Om de sittande damerna vet jag inget.

.

Hanna Boberg (till höger på bilden) bodde kvar i huset tills hon avled 1945 "... 78 år gammal, efter ett långt och i ensamhet tåligt buret lidande i tron på sin Frälsare ...". Vid dödsboauktionen försåldes fastigheten för 10.000 kronor till en kapten från Visby – ett hutlöst högt pris ansåg gamla ljugänningar, som gärna velat ropa in det fina lilla huset men som inte hade resurser att matcha stadsbor och turister i budgivningen. 

 

 

Byggnad     Upp     Nästa hus

Källor: Ljudupptagning från Hembygdskursen i Sjöviksgården 1951 (D Ahlqvist intervjuar J Wiberg, A Ronander). Britt Fornstad (fakta, bilder). Elisabet Fernholm (moderns berättelser, egna minnen, bild).

Sidan uppdaterad: 4 december 2003
Copyright © 2001-2011, Jan-Folke Fernholm.

End